«Απ’ το Βελιγράδι στο Donbass», συνέντευξη με Σέρβους εθελοντές στις 12 Ιανουαρίου 2015. (Μέρος B’)

402ea22fa9cb1f23f98969a594b036d1-e1421156790458

Συνέχεια από το πρώτο μέρος.

-Ας επιστρέψουμε στο μέτωπο. Όταν ήρθατε στη Νέα Ρωσία και καταταχθήκατε στο τάγμα “Ghost” σας δόθηκε κάποιος εξοπλισμός; Όπλα και εφόδια; Περάσατε κάποιο πρόγραμμα εκπαίδευσης; Πως ήταν από άποψη πειθαρχίας;

Stephane(22): Ναι μας δόθηκαν σε όλους στρατιωτικές στολές.

Dusan: Αλλά στην αρχή υπήρχε πρόβλημα με τα όπλα. Γενικώς υπάρχει πρόβλημα με τα όπλα στο μέτωπο. Δεν είναι αρκετά. Στην αρχή είχαμε 5 Kalashnikov για 10 άτομα.

Stephane(22): Ναι. Όταν ήρθε ο Dusan υπήρχε πρόβλημα με τα όπλα. Δεν ήταν αρκετά. Μετά βελτιώθηκε η κατάσταση και εξοπλιστήκαμε πλήρως όλοι. Είχαμε Kalashnikov, τυφέκια ελεύθερου σκοπευτή, RPG (αντιαρματικά) κι ένα πολυβόλο. Υπήρχε πρόβλημα στην εκπαίδευση. Κάναμε κάποιες βολές σε στόχους αλλά τίποτα παραπάνω.

Dusan: Βασικά, πριν έρθουν τα παιδιά, αφιερωνόταν πολύς περισσότερος χρόνος στην εκπαίδευση. Όταν έφθασαν, στις αρχές Οκτώβρη, δεν ήταν απλά τα πράγματα για τις εκπαιδεύσεις. Ασκήσεις που θα έπρεπε να εκτελεστούν, αναβάλλονταν συνεχώς.

Stephane(27): Πήραμε τις στολές, πήραμε τα όπλα και πήγαμε στη πρώτη γραμμή του μετώπου κοντά σε μια μικρή πόλη. Οι Ukra βρισκόντουσαν πίσω από ένα λοφίσκο, μόλις 3 χλμ από εμάς. Και αυτή η γνώση σε κρατούσε συνεχώς σε αγωνία. Δεν τους βλέπαμε, αλλά ξέραμε ότι πίσω από εκείνον το λοφίσκο βρισκόταν ήδη ο Ουκρανικός στρατός. Και κάτι άλλο που μας ανησυχούσε ήταν ότι οι Ukra είχαν πολύ καλά όπλα. Οι μονάδες που αντιμετωπίσαμε ήταν πλήρως εξοπλισμένες αλλά δεν είχαν κανένα κίνητρο να πολεμήσουν. Δεν ήθελαν να πολεμήσουν. Σε αντίθεση με τους αντάρτες οι οποίοι ήταν έτοιμοι να πεθάνουν για να μην κάνουν ούτε βήμα πίσω. Και στον πόλεμο, την πιο κρίσιμη στιγμή, αν έχεις ένα καλό όπλο αλλά κανέναν για να πυροβολήσει τότε δεν έχεις τίποτα.

Είχαμε κάποια ορύγματα που προστατεύσαμε. Κάναμε και αναγνωριστικές. Οι Ukra μας βομβάρδιζαν καθημερινά. Και κάθε μέρα μας πλησίαζαν περισσότερο, κι όλα γίνονταν ακριβή και σαφή. Ήταν πολύ τρομακτικό και ταυτόχρονα εξαιρετικά χρήσιμο για μας το να νιώθουμε, να βλέπουμε, να ακούμε και να μυρίζουμε παντού γύρω μας τον κίνδυνο. Ο Dusan είναι βετεράνος και ήδη ήξερε τι να κάνει. Αυτές οι εμπειρίες είναι ανεκτίμητες όταν μαθαίνεις να ξεχωρίζεις τους όλμους, τις κραυγές, όταν βλέπεις όλα αυτά τα κενά κοντά στις θέσεις μάχης. Είναι τρομακτικό αλλά σε πειθαρχεί. Κάθε φορά που άκουγα μια νέα έκρηξη ήξερα ακριβώς για ποιο λόγο ήμουν εδώ. Ζούσαμε σε μια βάση που ήταν πίσω από ένα χωριό. Εκεί κοιμόμασταν, πλενόμασταν και τρώγαμε. Με το φαγητό όλα ήταν όπως έπρεπε. Είναι πόλεμος και δεν είναι απαραίτητο να επιλέγουμε και ιδιαιτέρως να παραπονιόμαστε για κάτι. Μας παρείχαν τρία γεύματα ημερησίως και δεν υπήρχαν προβλήματα. Μακαρόνια, ρύζι και χυλός ήταν τα πιο συχνά γεύματά μας.

10534137_905644669460560_7899907146188690323_n

-Πώς ήταν τα πράγματα στη μονάδα σας από άποψη πειθαρχίας;

Stephane(22): Στη δική μου μονάδα τα πράγματα ήταν σε πολύ υψηλό επίπεδο. Δεν γινόταν χρήση αλκοόλ, ούτε υπήρξε απειθαρχία σε άλλα παρόμοια ζητήματα. Δεν υπήρχαν προβλήματα. Και σε άλλες μονάδες και λόχους βλέπαμε ότι η πειθαρχία ήταν σε πολύ καλό επίπεδο. Δεν είδαμε πουθενά ποτά ή μεθυσμένους αντάρτες. Ακούσαμε για κάποια μεμονωμένα περιστατικά μέθης, αλλά δεν είδαμε κάτι. Πρέπει να είσαι πάντα έτοιμος και νηφάλιος. Εδώ απαγορεύεται το ποτό.

-Παιδιά πείτε μας τι απολαύσατε περισσότερο σε αυτόν τον πόλεμο και τι λιγότερο. Καταλαβαίνω ότι ο πόλεμος είναι ότι χειρότερο για να βιώσεις, αλλά σίγουρα υπήρξαν και θετικές στιγμές, όπως και πράγματα που δεν μπορείτε να αποδεχθείτε.

-Dusan: Ήρθα στον πόλεμο για να βρεθώ στον πόλεμο. Μπορώ να πολεμήσω και χωρίς τον πόλεμο βαριέμαι και δεν έχω τι να κάνω. Στην μεραρχία μας υπήρχαν μαχητές με καλή εμπειρία και από άλλες χώρες. Αλλά από διαφορετικά στρατεύματα, με διαφορετικές τακτικές και διαφορετική εκπαίδευση. Προσπαθήσαμε να εκμεταλλευθούμε όσο γίνεται καλύτερα την εμπειρία μας από τις άλλες χώρες και να πολεμήσουμε εδώ με μικτές πολυεθνικές στρατιές. Είχε ενδιαφέρον. Και το δουλέψαμε πολύ σκληρά πριν φθάσουν τα παιδιά.

Ζούσαμε σε μια πολύ μικρή πόλη των 10.000 κατοίκων. Όταν φθάσαμε σε αυτή την πόλη, όλοι οι κάτοικοι ήταν τρομοκρατημένοι. Δεν ήξεραν ποιοι ήταν αντάρτες και ποιοι της Εθνικής Φρουράς.

(Σημείωση: Τα παιδιά δεν αναφέρουν επίτηδες τα ονόματα των πόλεων και των χωριών που διαδραματίστηκαν τα γεγονότα που περιγράφουν, διότι έχουν επικηρυχθεί οι ξένοι εθελοντές από τους Ουκρανούς. Η σύλληψη ή και ο φόνος αυτών των ανταρτών είναι πιο πολύτιμα από ότι ενός οποιουδήποτε Ρώσου εθελοντή. Καθώς αυτή τη στιγμή πολλοί ξένοι φίλοι μας συμμετέχουν ακόμη στον πόλεμο της Νέας Ρωσίας, για να μην τους παγιδεύσουμε, στη συνέντευξη δεν αναφέρονται τα ονόματα των βάσεων. – Ι.Κ)

Επομένως, νόμιζα ότι το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού σε αυτή τη χώρα υποστήριζε τους Ουκρανούς. Δεν ήμασταν ευχάριστοι στον κόσμο. Ήταν φανερό από τον τρόπο με τον οποίο μας κοιτούσαν οι ντόπιοι. Στην αρχή ήταν ψυχοφθόρο. Ένιωθες πως έχεις πάει στην πόλη τους σαν εισβολέας, ενώ είχες πάει να πολεμήσεις για την ελευθερία τους. Αρχίζεις να θέτεις λογικά ερωτήματα στον εαυτό σου. Τι κάνεις εδώ; Γιατί ήρθες σε μια πόλη όπου δεν χαίρονται που σε βλέπουν; Αλλά σύντομα όλα άρχισαν να αλλάζουν. Όταν φθάσαμε στην πόλη ο πληθυσμός εξαφανίστηκε κυριολεκτικά. Στ’αλήθεια. Τη μια μέρα υπήρχε κόσμος και την επόμενη το 70% της πόλης είχε εξατμιστεί. Μπορούσες να περιπλανάσαι για ώρες μέσα στην πόλη και να μην συναντάς κανέναν. Μετά όμως εξίσου ανεξήγητα ο κόσμος άρχισε να επιστρέφει. Και η πόλη ξαναγέμισε με κόσμο! Οι δρόμοι ήταν γεμάτοι κόσμο. Την 1η Οκτωβρίου, όταν ξεκίνησε η σχολική χρονιά (Σημείωση: η έναρξη της ακαδημαϊκής περιόδου αναβλήθηκε για ένα μήνα λόγω του πολέμου. Ι.Κ), η πόλη ήταν γεμάτη κόσμο και ιδιαιτέρως νεολαία. Και είδαμε πολλούς νεαρούς να κάθονται βλακωδώς στις καφετέριες και να μην κάνουν τίποτα, αντί να πολεμούν.

Stephane(27): Ναι ήταν ασυνήθιστο θέαμα. Αλλά το πρόβλημα δεν υπάρχει μόνο στη Νέα Ρωσία. Και στη Μόσχα βλέπω πολλούς ακόλουθους της δυτικής κουλτούρας του υπερκαταναλωτισμού. Τόσοι hipsters και άλλα μιάσματα που δεν θέλουν να πολεμήσουν. Οι Ρώσοι δεν πρέπει να υιοθετήσουν όλα τα κακά της Δύσης, αυτό είναι το χειρότερο. Αυτό είναι που κάνει τους ανθρώπους ηλίθιους. Και στη Σερβία υπάρχει αυτό το πρόβλημα. Αν ξεσπούσε σήμερα ο πόλεμος στο Kόσοβο δεν ξέρω πόσοι Σέρβοι θα εξεγείρονταν να πολεμήσουν τον εχθρό. Οι hooligans του γηπέδου θα πήγαιναν να πολεμήσουν, όλοι οι πατριώτες θα πήγαιναν, οι βετεράνοι όπως ο Dusan επίσης αλλά η υπόλοιπη νεολαία; Νομίζω πως παρομοίως θα κάτσουν στις καφετέριες, θα πίνουν καφέ και θα μιλούν με τις ώρες για κάτι για το οποίο δεν έχουν ιδέα. Ο Dusan έχει δίκιο γι αυτή την εικόνα. Υγιείς και ενήλικοι νεαροί κάθονται σε μπαρ και καφετέριες στη Νέα Ρωσία κι ούτε καν σκέφτονται να πάρουν τα όπλα στα χέρια. Καταλαβαίνω τον κόσμο στην Ρωσία και στη Σερβία, αλλά εκεί, στη Νέα Ρωσία, στην ίδια τους την πατρίδα, στη γενέτειρα και το μέρος που μεγάλωσαν, πως είναι δυνατόν να κάθονται ήσυχα στις καφετέριες όταν η πατρίδα τους βρίσκεται σε πόλεμο;

1415_vosa_cz_8-e1421151288503

-Dusan: Και στην αρχή μας κοιτούσαν σαν βλάκες. Την πολιτοφυλακή, και ιδιαίτερα εμάς, τους ξένους. Νόμιζαν ότι ήμασταν μισθοφόροι και ότι είχαμε έρθει να πολεμήσουμε για λεφτά. Κανείς δεν μας μιλούσε. Στην αρχή η μόνη που μας μιλούσε ήταν μια πόρνη. Κι αυτό επειδή είχαμε χρήματα. Πάντα καλύπταμε μόνοι τα έξοδά μας. Δεν μπορούσαν να το πιστέψουν. Ήρθαμε εδώ εθελοντικά να πολεμήσουμε και δεν πήραμε ούτε μια δεκάρα. Είναι σημαντικό αυτό. Κανείς μας δεν πήρε ρούβλια για τόσο καιρό. Ήρθαμε να υπερασπιστούμε τα ιδανικά στα οποία πιστεύουμε.

Stephane(27): Δεν είμαστε μισθοφόροι. Πήραμε πολλά ρίσκα. Τα αφήσαμε όλα πίσω στη Σερβία, τις γυναίκες μας, τις δουλειές μας. Οι Σερβικές Μυστικές Υπηρεσίες πιθανόν να μας συλλάβουν όταν επιστρέψουμε. Αντιμετωπίζουμε μέχρι και 10 χρόνια φυλάκισης. Και, φυσικά, είναι δυσάρεστο να σου κάνουν συχνά την ίδια ερώτηση: “Πόσα χρήματα πληρωθήκατε;” Παρόλα αυτά δεν θυμώνω με αυτούς τους ανθρώπους. Καταλαβαίνω απόλυτα ότι αυτό προωθείται και έτσι δουλεύει το σύστημα.

– Μισό λεπτό, γιατί δεν κατάλαβα καλά. Σε αυτή την πόλη ο περισσότερος πληθυσμός ήταν Ουκρανοί και όχι Ρώσοι; Από που προήλθε τόση επιθετικότητα.

Stephane(27): Όχι. Κοίτα μίλησα με μια κοπέλα φίλα προσκείμενη και τη ρώτησα: “Γιατί μας συμπεριφέρεστε με τόση καχυποψία και εχθρικότητα;” Μου είπε: “Σας υποστηρίζουμε θερμά όλοι, και μισούμε τους Ukra, αλλά φοβόμαστε ότι θα μας αναγκάσετε να πολεμήσουμε κι εμείς μαζί σας. Ότι θα μας κινητοποιήσετε όλους και θα μας στείλετε στο μέτωπο. Ο κόσμος απλώς φοβάται και δεν θέλει να πολεμήσει.”

Προσπαθήσαμε να εξηγήσουμε όσο γινόταν καλύτερα ότι δεν μπορούμε να αναγκάσουμε κανέναν να κινητοποιηθεί, διότι δεν είμαστε τακτικός στρατός. Είμαστε αντάρτες και απλοί εθελοντές και εθελοντικά επιλέξαμε αυτόν το δρόμο. Κι αν δεν θέλετε, κανείς δεν θα σας αναγκάσει να πολεμήσετε.

-Dusan: Γελοιωδώς παρατηρούσαμε τα ντόπια… ας πούμε… κακά παιδιά.

-Εγκληματίες;

-Dusan: Όχι δεν είναι εγκληματίες. Για την ακρίβεια έτσι θέλουν να φανούν αλλά εμείς δεν τους λέμε έτσι. Κι έτσι, ήταν πολύ γελοίο να τους παρακολουθείς. Κυκλοφορούσαν με Lada. Κάτι πολύ παλιά Lada. Ξέρεις, καταγόμαστε από μια πολύ φτωχή χώρα. Η Σερβία είναι πολύ φτωχή. Ο μέσος μισθός είναι στα 300 ευρώ. Αλλά η Νέα Ρωσία είναι πραγματικά φτωχή. Αγοράζεις 7 πίτσες με 10 ευρώ! Είναι πολύ φτωχή η χώρα και οι κάτοικοί της.

-Δεν είναι ακόμη χώρα και επίσημα. Ξέρετε, ανήκε στην Ουκρανία και το πώς ζούσε εκεί ο κόσμος ήταν απόλυτα στην δικαιοδοσία των Ουκρανικών αρχών μέχρι πρόσφατα.

Stephane(27): Φυσικά. Δεν κατηγορούμε τον κόσμο αλλά τους ηγέτες που έφεραν τον κόσμο σε αυτή την άθλια κατάσταση. Είναι γελοίο να ακούμε τον καθένα Εβραίο σαν τον Klitschko, ο οποίος έχει και Γερμανικό διαβατήριο να βγαίνει και να λέει ότι νοιάζεται για τη ζωή των απλών Ουκρανών! Άντε και γαμήσου βρωμιάρη Klitschko! Έζησες 20 χρόνια στη Γερμανία. Αν νοιαζόσουν για τη μοίρα των Ουκρανών, γιατί δεν ζούσες στην Ουκρανία, και δεν δούλευες για το συμφέρον της; Τα ίδια είχαμε και στη Σερβία! Όταν ξέσπασε ο δικός μας πόλεμος, όλοι οι τωρινοί μας πολιτικοί έφυγαν για το εξωτερικό κι όταν επέστρεψαν μας είπαν ο Milosevic είναι ένοχος για όλα! Ναι, ο Milosevic δεν είναι κανένας άγγελος, ήταν κακός, αλλά είναι πολλές φορές καλύτερος απ’ όλους τους ηλίθιους που κυβερνούν τώρα τη χώρα! Και το χειρότερο είναι ότι εκ τούτου οι μόνοι που υποφέρουν είναι οι απλοί αθώοι άνθρωποι. Πάνω απ’ όλα τους λυπάμαι. Θέλουμε να τους προστατεύσουμε.

Stephane(22): Κάτι ακόμα για τον Azov και τον Δεξιό Τομέα. Φωνάζουν παντού ότι είναι εθνικιστές κι ότι πολεμούν τον κομμουνισμό, κι ότι η Κριμαία ανήκει στην Ουκρανία. Αλλά, γαμώτο, ο κακομοίρης ο κομμουνιστής ο Nikita Khrushchev δώρησε την Κριμαία στην Ουκρανία! Και έπειτα μας μιλάνε για πόλεμο στον κομμουνισμό; Πάει κάτι στραβά με τη λογική ή με το κεφάλι τους;

Stephane(27): Που είναι η λογική σε αυτό; Ας μας το εξηγήσουν. Ξέρω πως πολλοί από αυτούς θα διαβάσουν τη συνέντευξη και θέλω να τους πω ένα “γεια”. Λέω σε όλη την Ουκρανική Δεξιά: “ΑΝΤΕ ΓΑΜΗΘΕΙΤΕ”. Θα σας σκοτώσουμε όλους σας το συντομότερο δυνατόν. Είναι πολύ γελοίο. Ισχυρίζονται ότι είναι λευκοί στρατιώτες που διεξάγουν τον φυλετικό πόλεμο της “λευκής επανάστασης”, αλλά οι ιδεολόγοι και οι ηγέτες τους πολέμησαν στο πλευρό των Τσετσένων. Και μάλιστα με τους πιο ακραίους Τσετσένους! Που είναι η λογική; Όταν ο ηγέτης του Δεξιού Τομέα λέει: “Allah Akbar – Slava Ukraine – Δόξα στους Τσετσένους”, μετά εσύ αυτοαποκαλείσαι “λευκός στρατιώτης”; Σίγουρα το κεφάλι σου λειτουργεί σωστά; Απευθύνομαι στους Εθνικιστές στη Ρωσία και στην Ευρώπη που υποστηρίζουν τον Δεξιό Τομέα, και ξέρω ότι είναι αρκετοί οι Εθνικιστές που τους υποστηρίζουν, πως γίνεται να υποστηρίζετε τον Δεξιό Τομέα; Δεν το χωράει ο νους μου.

Stephane(22): Ξέρεις στη Νέα Ρωσία δεν είναι όλα και πολύ ξεκάθαρα. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί άνθρωποι. Επί παραδείγματι είδαμε και ολόκληρο τάγμα κομμουνιστών. Υπάρχουν εθνικιστές, μοναρχικοί, άνθρωποι που αδιαφορούν για την πολιτική και ξέρεις τι τους ενώνει όλους; Η αλήθεια! Όλα είναι εξαιρετικά απλά. Υπάρχει η αλήθεια, υπάρχει και το ψέμα. Υπάρχει ο Διάολος υπάρχει και ο Θεός! Στη Νέα Ρωσία υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί άνθρωποι. Με το μέρος μας είναι ο Θεός κι από πάνω μας η αλήθεια.

Stephane(27): Ο Δεξιός Τομέας χρησιμοποιεί ως σύμβολό του μια ρούνα, σύμβολο εθνικιστικό, αλλά χρηματοδοτείται από Εβραίους! Κι όχι μόνο από Εβραίους αλλά κι από Σιωνιστές, τους πιο ακραίους Εβραίους. Μπείτε στη σελίδα τους. Έχει πολλές φωτογραφίες του Yarosh (Σ.τ.μ Avdim Aarosh) και άλλων ηγετών τους που είναι μαζί με Εβραίους, με Εβραϊκές σημαίες. Είναι ιδρυτικά μέλη του Δεξιού Τομέα. Δεν τα βλέπουν αυτά. Οι Ισραηλινές ειδικές δυνάμεις και μυστικές υπηρεσίες έχουν ενεργό δράση στην Ουκρανία. Στέλνουν εκπαιδευτές και συμβούλους που εκπαιδεύουν και τον Δεξιό Τομέα. Για πες μου τώρα, ποιος είναι ο ηλίθιος;

Για τις μάχες, για το ρίσκο του θανάτου και για τον Θεό, διαβάστε το τρίτο μέρος της συνέντευξης.

Ivan Kombat.

fratria_1314_cz_budiveljnik_2.111829-e1420242570234

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s