«Απ’ το Βελιγράδι στο Donbass» συνέντευξη με Σέρβους εθελοντές (Μέρος Α’)

10904719_374201339428608_217987526_n-e1420242099920

Συναγωνίστριες και συναγωνιστές, μεταφράσαμε και σας παραθέτουμε το πρώτο μέρος της συνέντευξης των Σέρβων Εθνικιστών και Εθνικοσοσιαλιστών που μάχονται στην Νέα Ρωσία στο πλευρό των Ρώσων αδερφών μας. Η συνέντευξη δόθηκε σε Ρωσική Εθνικιστική ιστοσελίδα στις 12 Ιανουαρίου 2015.

“Συνάντησα τα παιδιά το βράδυ της ημέρας επιστροφής τους από τα χαρακώματα της Νέας Ρωσίας. Ο μεγαλύτερος, ο Dusan, είχε επιστρέψει στην Μόσχα λίγο νωρίτερα, και συναντήθηκε το ίδιο πρωί με τους συμπολεμιστές του στον σταθμό. Το βράδυ δειπνήσαμε στη Μόσχα σε ένα ήρεμο μικρό εστιατόριο, όπου κατέγραψα αυτή τη συνέντευξη. Σκέψεις, συναισθήματα και συλλογισμοί από ανθρώπους οι οποίοι έχουν κρατήσει στα χέρια τους το όπλο και που μέχρι χθες ρίσκαραν τη ζωή τους.

Καταρχάς σας καλωσορίζω στην Μόσχα. Χαίρομαι που επιστρέψατε σώοι. Δεύτερον, σας ευχαριστώ εκ μέρους του διόλου αδιάφορου για την στάση σας και για την ετοιμότητά σας να πεθάνετε για τα πιστεύω σας, Ρωσικού λαού. Το εκτιμούμε και δεν θα το ξεχάσουμε ποτέ. Ας αρχίσουμε με κάποιες πληροφορίες για σας. Πώς λέγεστε, από πού είστε και πόσων ετών είστε;

-Ευχαριστούμε για τα καλά λόγια και το θερμό καλωσόρισμα. Λέγομαι Stephane, είμαι 27 ετών, είμαι από το Βελιγράδι (Σερβία). Είμαι οπαδός της ομάδας Rad Βελιγραδίου.

-Γεια σε όλους. Κι εγώ λέγομαι Stephane, είμαι 22 ετών. Είμαι κι εγώ από το Βελιγράδι, οπαδός της Rad.

-Εγώ είμαι ο μεγαλύτερος της παρέας. Λέγομαι Dusan κι είμαι 36 ετών. Είμαι κι εγώ από το Βελιγράδι και στηρίζω την Partizan.

Γνωριζόσασταν από πριν ή γνωριστήκατε στη Νέα Ρωσία;

Stephane (27): Εγώ είχα γνωρίσει τον Stephane σε κάποια εκδρομή. Με τον Dusan γνωριστήκαμε στη Νέα Ρωσία. Υπηρετούσαμε στην ίδια μονάδα.

-Πείτε μας πώς συνέβη. Ζούσατε ήρεμα στο Βελιγράδι και μια ωραία πρωία αποφασίσατε να συμμετάσχετε στον πόλεμο στην Νέα Ρωσία; Γιατί; Είχατε προηγούμενη στρατιωτική υπηρεσία;

Stephane (27): Ναι. Εγώ είχα υπηρετήσει στον Σερβικό στρατό, αλλά όχι επαγγελματικά. Ήταν εξάμηνη στρατιωτική θητεία. Υπηρέτησα την τελευταία υποχρεωτική θητεία του τακτικού στρατού. Την επόμενη χρονιά ο Σερβικός στρατός έγινε μισθοφορικός και τώρα απασχολεί μόνο συμβασιούχους και επαγγελματίες.

Stephane (22): Εγώ δεν είχα κάποια στρατιωτική θητεία και πριν τη Νέα Ρωσία δεν είχα πιάσει όπλο στο χέρι.

Dusan: Εγώ είχα συμμετάσχει στον πόλεμο στο Kosovo. Έζησα όλον τον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας από την πρώτη μέρα της έναρξής του. Αυτός είναι ο δεύτερος πόλεμος που ζω.

-Και πως αποφασίσατε να πολεμήσετε για τη Νέα Ρωσία; Πότε το σκεφθήκατε;

Stephane (27): Βασικά, είναι πολύ απλό. Είμαστε ακτιβιστές του Εθνικιστικού Σερβικού κινήματος “Σερβική Δράση”. Είμαστε εθνικιστές, παρακολουθούμε στενά τις πολιτικές εξελίξεις, για ό,τι συμβαίνει στην Ευρώπη και τη Ρωσία. Για εμάς, η βοήθειά μας στους Ορθόδοξους Ρώσους αδερφούς μας είναι αυτονόητη. Οι Ρώσοι έχουν επανειλημμένως βοηθήσει τους Σέρβους και για εμάς δεν υπήρχε ερώτημα. Για παράδειγμα, ο Igor Strelkov πολέμησε εθελοντικά για εμάς στο Κόσοβο. Επίσης, ο ηγέτης του οργανισμού “Μέτωπο του Κοσόβου”, Alexander Kravchenko, ήταν εθελοντής στο Κόσοβο και στη Βοσνία. Αυτοί οι δύο είναι πολύ δημοφιλείς στη Σερβία, αλλά εκτός αυτών πολλοί άλλοι Ρώσοι ρίσκαραν τη ζωή και τη μοίρα τους σε εκείνον τον πόλεμο αγωνιζόμενοι για τη Σερβία. Νιώθουμε υπόχρεοι απέναντί τους, επομένως θέλουμε να πολεμήσουμε για τη Νέα Ρωσία.

Dusan: Προσωπικά δεν ανήκω σε κάποια οργάνωση. Είμαι απλός πατριώτης για τη χώρα μου. Όταν ήμουν στον πόλεμο, πριν από 15 χρόνια, είδα πολλούς Ρώσους εθελοντές. Πολέμησα πλάι τους. Γνωρίστηκα με τον Strelkov και πολλούς άλλους. Είναι χρέος μου προς όλους αυτούς. Τότε, μας βοήθησαν να υπερασπιστούμε τη Σερβία. Σήμερα, βοηθάμε εμείς τη Νέα Ρωσία.

-Πότε πήρατε την απόφαση;

Stephane( 27): Όταν έγιναν γνωστά τα επεισόδια στην Maidan και όταν οι Ukra άρχισαν να πυροβολούν τους Ρώσους αδερφούς μας στο Donbass, ήθελα με μιας να πάω εκεί αλλά δεν ήξερα πώς. Δεν ήξερα κανέναν εκεί. Κάποια στιγμή ο φίλος μου ο Stephan μού τηλεφώνησε και μου είπε ότι κι εκείνος ήθελε να πάει στον πόλεμο.

Stephane (22): Γνώριζα έναν από τους επικεφαλής του διεθνούς τάγματός μας στη Νέα Ρωσία και μέσω εκείνου βρήκα τους απαραίτητους συνδέσμους. Έτσι πραγματοποιήθηκε το ταξίδι μας. Φθάσαμε στη Νέα Ρωσία μόλις τον Οκτώβριο.

Dusan: Εγώ έφθασα πριν τους μικρούς, στις αρχές του Σεπτέμβρη.

-Dusan, ως πιο έμπειρος, μπορείς να συγκρίνεις αυτούς τους δύο πολέμους; Τι κοινά υπάρχουν μεταξύ του πολέμου της Γιουγκοσλαβίας και του πολέμου της Νέας Ρωσίας; Σε τι διαφέρουν;

-Dusan: Ο πόλεμος της Νέας Ρωσίας μοιάζει πολύ με αυτόν της Γιουγκοσλαβίας. Το βασικό είναι ότι ο γείτονάς σου, με τον οποίο μέχρι χθες έκανες παρέα και έπινες καφέ, πυροβολεί εσένα κι εσύ εκείνον. Και, πάνω απ’ όλα, κανείς δεν το αντιλαμβάνεται καθώς αυτό συμβαίνει. Πολύ απλά, έχει ξεσπάσει πόλεμος κι εγώ πρέπει να σου επιτεθώ και το κάνω.

-Ναι, αλλά στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας υπήρχε και ο θρησκευτικός παράγοντας. Οι Σέρβοι είναι Ορθόδοξοι, οι Κροάτες Καθολικοί και οι Αλβανοί Μουσουλμάνοι. Τώρα αυτό δεν ισχύει.

Dusan: Ναι. Κατά κύριο λόγο αυτή είναι η μόνη διαφορά. Όμως είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε ότι και οι τρεις θρησκείες στην Γιουγκοσλαβία πολεμούσαν η καθεμία για την ίδια, υπερασπιζόμενες, πάνω απ’ όλα η καθεμιά τα συμφέροντά της.

-Θέλω πολύ να κατανοήσω το εξής: ο πόλεμος στη Σερβία είχε θρησκευτική χροιά; Το θρησκευτικό ζήτημα ήταν το βασικότερο σε εκείνον το πόλεμο;

Dusan: Οι Κροάτες ξεκίνησαν τον πόλεμο με τον ίδιο τρόπο που ξεκίνησε και στην Νέα Ρωσία! Είναι σπουδαία αυτή η ομοιότητα. Όταν κατέρρευσε η Γιουγκοσλαβία οι Κροάτες αποφάσισαν ν’ απαγορεύσουν την Σερβική γλώσσα. Αντικατέστησαν το Κυριλλικό αλφάβητο με το λατινικό, μάς απαγόρευσαν να γράφουμε με τα Κυριλλικά. Απαγόρευσαν στους Σέρβους να είναι Σέρβοι. Είπαν επιτακτικά στους Σέρβους ότι είμαστε εθνική μειονότητα και ότι δεν το αξίζαμε αυτό ούτε εμείς ούτε οι Αλβανοί. Κι έτσι ξέσπασε πόλεμος. Αυτά τα ίδια συνέβησαν και στην Ουκρανία όταν ανέβηκε η Χούντα. Ακύρωσαν τη Ρωσική γλώσσα ως δεύτερη επίσημη γλώσσα και ξεκίνησαν να καταπιέζουν τον Ρωσικό πληθυσμό.

Stephane (22): Ναι. Υπάρχει και άλλο ένα στοιχείο που συσχετίζει αυτούς τους δύο πολέμους. Σε εκείνον τον πόλεμο οι Κροάτες και οι Αλβανοί βοηθήθηκαν από τους Σιωνιστές, την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ και τις Η.Π.Α. Με τον ίδιο τρόπο που τώρα βοηθούν τους Ουκρανούς με όπλα, εξοπλισμό, προσωπικό και χρήματα. Παρομοίως, οι Κροάτες ούρλιαζαν τότε ότι ήταν οι πατριώτες της Κροατίας κι ότι πολεμούσαν για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της. Σήμερα η Κροατία είναι μέλος της Ε.Ε, ενώ η Σερβία δεν είναι. Σήμερα ο Azov, ο Δεξιός Τομέας και άλλοι Εθνικιστές ουρλιάζουν στην Ουκρανία ότι είναι οι γνήσιοι και ότι είναι Εθνικοσοσιαλιστές…

Stephane (27): …αλλά πολεμούν υπέρ της Ε.Ε και των Η.Π.Α! Οι απόλυτοι ηλίθιοι!

Stephane (22): Είναι κι αυτός ένας από τους λόγους που είμαστε εδώ. Εμείς είμαστε οι αληθινοί, εμείς είμαστε οι Εθνικοσοσιαλιστές και θέλουμε να δείξουμε σε όλους ότι οι πραγματικοί Ευρωπαίοι Εθνικιστές υποστηρίζουν τη Νέα Ρωσία και πολεμούν γι αυτήν!

Stephane (27): Κι άλλο ένα ενδιαφέρον σημείο. Στις αρχές του πολέμου της Γιουγκοσλαβίας πολλοί Εθνικιστές Σέρβοι υποστήριζαν τους Κροάτες. Ως αποτέλεσμα της δυτικής προπαγάνδας είχαν πεισθεί ότι “οι Κροάτες πατριώτες πολεμούν τους Σέρβους Κομμουνιστές”. Το ίδιο συμβαίνει τώρα στην Ουκρανία. Πολλοί Εθνικιστές, μπορώ με ασφάλεια να τους αποκαλέσω ηλίθιους, είναι πεπεισμένοι ότι ο “Εβραϊκός Τομέας” -Εβραϊκός, όχι Δεξιός– πολεμά για τα Εθνικιστικά ιδεώδη τους Ρώσους κομμουνιστές και τους “κουστουμάτους”. Θέλουμε να πούμε σε όλους αυτούς πως είναι ψέματα. Βρεθήκαμε στο μέτωπο κι εκεί γνωρίσαμε πάρα πολλούς Εθνικιστές, όχι μόνο Ρώσους, αλλά κι από άλλες χώρες, τη Γαλλία, την Ισπανία κλπ.

Κοίτα μας, όμως. Μοιάζουμε για κομμουνιστές; Φυσικά και όχι! Πρέπει να ενημερώσουμε τον κόσμο γι αυτό.

Stephane (22): Θέλω να τονίσω άλλον έναν λόγο για τον οποίο είμαστε εδώ. Ήρθαμε για να πάρουμε γνώσεις. Είναι σημαντικό για εμάς να αποκτήσουμε στρατιωτική εμπειρία. Κάποια μέρα ο πόλεμος στη Σερβία θα ξεσπάσει ξανά είναι ζήτημα χρόνου. Όσοι στην πρώην Γιουγκοσλαβία πιστεύουν ότι επικρατεί ηρεμία, είναι πολύ λάθος. Οι σχέσεις μεταξύ Σερβίας, Αλβανίας και Κροατίας αρχίζουν να φθάνουν στα όρια. Και δεν είναι ζήτημα δεκαετιών, αλλά ετών, το πότε θα φουντώσει ξανά η φλόγα του πολέμου από την παραμικρή σπίθα. Πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα. Αυτή η στρατιωτική εμπειρία είναι εξαιρετικά σημαντική για εμάς.

Stephane (27): Τα παγκόσμια γεωπολιτικά δεδομένα αλλάζουν γρήγορα. Η Ρωσία βρίσκεται στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, αλλά επίσης βλέπουμε ότι η Ρωσία δεν είναι επαρκώς δυνατή για να επηρεάσει αποφασιστικά. Πιστεύουμε ότι, όταν η Ρωσία γίνει αρκετά δυνατή, θα ηγηθεί όλων των εθνικιστικών και παραδοσιοκρατικών δυνάμεων στην Ευρώπη. Εμείς οι Σέρβοι βλέπουμε τη Ρωσία ως τον μελλοντικό ηγέτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όταν πεθάνει η υπάρχουσα Ε.Ε -διότι σίγουρα θα πεθάνει- προβλέπουμε ότι η Ρωσία θα ηγηθεί της νέας Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η χώρα που θα ηγηθεί όλων των Ευρωπαϊκών Εθνών.

gw_2NwKjOrM-e1420241452122
Ρώσοι εθελοντές στο Κόσοβο

-Ας επιστρέψουμε στη Νέα Ρωσία. Πείτε μας πώς φτάσατε ως εκεί; Ταξιδέψατε από το Βελιγράδι ως τη Μόσχα. Μετά;

Stephane(22): Φτάσαμε ως τα σύνορα της Νέας Ρωσίας με λεωφορείο. Στα σύνορα μάς συνάντησαν κάποιοι που βοηθούν τους εθελοντές να φθάσουν με ασφάλεια στο μέτωπο. Μας μετέφεραν από τα σύνορα ως τη μεραρχία μας.

Stephane(27): Ενταχθήκαμε στον διεθνή λόχο της μεραρχίας Ghost του Mozgovoi. Ο Nikola Perovich ήταν ο διοικητής μας. Έχει Σερβική εθνικότητα αλλά γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Γαλλία. Ο ίδιος ο Mozgovoi μάς επισκέφθηκε λίγες φορές στη γραμμή του μετώπου, αλλά εμείς δεν τον γνωρίσαμε προσωπικά.

Stephane(22): Θέλω να τονίσω ότι δεν βλέπουμε τον Ουκρανικό λαό ως εχθρούς μας. Βλέπουμε εχθρούς στον Ουκρανικό στρατό διότι πολεμάει εναντίον μας. Όμως, ο απλός λαός μπορεί εύκολα να πέσει θύμα της προπαγάνδας. Εμείς αυτούς κριτικάρουμε. Το ίδιο συμβαίνει σε όλες τις χώρες.

Stephane(27): Εδώ ο Ουκρανικός στρατός κι όλοι όσοι τον βοηθούν είναι άσπονδοι εχθροί μας. Πολεμούν για τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ. Η μόνη ιδεολογία που έχει ο Ουκρανικός στρατός δεν είναι ούτε κάποιο είδος φασισμού, ούτε η δημοκρατία, αλλά καθαρός σωβινισμός. Οι Ukra μισούν τους Ρώσους κι ό,τι έχει σχέση με τη Ρωσία. Παρομοίως και οι Κροάτες μισούν βλακωδώς τους Σέρβους. Στη Σερβία έχουμε ένα ρητό: «Αν ο Hitler ήταν κομμουνιστής, οι Κροάτες θα ήταν κομμουνιστές».

-Ναι. Θυμάμαι ότι η ατμόσφαιρα ήταν τεταμένη στα άκρα όταν βρέθηκα σε έναν αγώνα στο Ζάγκρεμπ μεταξύ των εθνικών ομάδων Ρωσίας και Κροατίας. Φέραμε δυνατό παλμό μαζί μας και η ένταση ήταν αισθητή σε όλη την πόλη, σε κάθε βλέμμα, κάθε μπαρ, κάθε ξενοδοχείο και μαγαζί.

Stephane(27): Ναι. Οι Κροάτες μισούν ό,τι έχει σχέση με την Ορθοδοξία. Μας κοιτούν, τους Σέρβους, σαν “μικρούς Ρώσους”. Όλη η Δύση έτσι μας αντιμετωπίζει.

Stephane(22): Οι βαλκάνιοι Ρώσοι.

Stephane(27): Ναι, ναι. Οι βαλκάνιοι Ρώσοι.

-Καλά, δεν είναι τελείως ψέματα.

Stephane(27): Εμένα μ’ αρέσει. Είμαι περήφανος γι αυτό. Είναι ανούσια η συζήτηση των σχέσεων μεταξύ της Σερβίας και της Ρωσίας.

Stephane(22): Είναι σαν να κουβεντιάζουμε για δύο αδέρφια από την ίδια μητέρα.

Stephane(27): Όταν φύγαμε από το Βελιγράδι, οι φίλοι μας μας έκαναν ένα αποχαιρετιστήριο πάρτι και τότε νοιώσαμε πόσο ξεχωριστό ήταν αυτό που πηγαίναμε να κάνουμε. Και τώρα που επιστρέφουμε από εκεί, δεν νοιώθουμε ότι κάτι ιδιαίτερο έχει συμβεί, αλλά ότι είναι φυσιολογικό. Ήταν χρέος μας. Χρέος του κάθε Ορθόδοξου άνδρα να προστατεύσει το σπίτι του. Δεν υπάρχει ηρωισμός. Ήταν καθήκον μας. Αυτά τα αισθήματα είναι βαθιά ριζωμένα μέσα μας και δεν μπορεί κανείς να μας τα πάρει.

Θα έπρεπε να νιώθουμε κάπως διαφορετικά που επιστρέφουμε στα σπίτια μας στη Σερβία, αλλά είμαστε ήδη ιδιαιτέρως ευγνώμονες στον Θεό που μας έδωσε την ευκαιρία να περάσουμε αυτή τη διαδικασία. Μια δοκιμασία την οποία οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα τη βιώσουν ποτέ. Επίσης, συνάψαμε πολύ καλές σχέσεις με άτομα από πολλές χώρες κι όταν επιτέλους έρθει η ώρα να ανατείλουν οι Χριστιανικές αξίες στην Ευρώπη, θα είμαστε έτοιμοι να σπάσουμε τα δεσμά του φιλελευθερισμού και της Ισλαμικής μετανάστευσης.

Παρεμπιπτόντως, μόλις θυμήθηκα άλλο ένα αξιοσημείωτο γεγονός. Οι Κροάτες σε αυτόν τον πόλεμο υποστηρίζουν τους Ουκρανούς. Μόλις έμαθαν ότι Σέρβοι πολεμούν για τη Νέα Ρωσία, αμέσως βρέθηκαν εθελοντές για να πολεμήσουν με τους Ουκρανούς (σημείωση: γέλια απ’ όλους). Ο Δεξιός Τομέας υποστήριξε τη Σερβία στον πόλεμο και τους ευχαριστούμε γι αυτό. Αλλά πρέπει να γίνει κατανοητό το ότι ουδέποτε και για κανέναν λόγο δεν θα ανεχθούμε την Ρωσοφοβία. Έχουμε πολλούς φίλους σε Εθνικιστικά κινήματα στην Ευρώπη, όπως για παράδειγμα στην Πολωνία. Όλοι τους υποστηρίζουν την Νέα Ρωσία. Ποτέ δεν θα πλησιάσουμε όσους είναι ενάντια στη Ρωσία. Η Ρωσία είναι η μητέρα μας. Έτσι ήταν, είναι και θα είναι για πάντα. Όλα είναι πολύ απλά. Για εμάς είναι αλήθεια και δεν χρειάζεται να μιλάμε για αυτό διότι είναι η αλήθεια.

-Πολύ ωραία τα λόγια σας παιδιά! Ευχαριστούμε!

Η συνέντευξη συνεχίζεται στο δεύτερο μέρος

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s